”Duurzaam genieten: Heerlijke pompoensoep zonder verspilling”

Herfst is het perfecte seizoen voor pompoensoep! Dit eenvoudige en heerlijke recept maakt gebruik van de hele pompoen, inclusief de pitten en schil, om voedselverspilling te minimaliseren en duurzaam te koken. Bovendien kun je restjes slim bewaren voor een andere dag. Laten we aan de slag gaan!
Recept: Romige Pompoensoep met Geroosterde Pitten en Schillen Chips
Ingrediënten
•1 middelgrote biologische pompoen (ongeveer 1 kg), inclusief pitten en schil
•1 ui, fijngehakt
•2 teentjes knoflook, geperst
•1 grote wortel, in plakjes gesneden
•1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden
•1 liter groentebouillon
•200 ml kokosmelk (of een andere plantaardige melk)
•1 tl gemalen komijn
•1 tl gemalen koriander
•1/2 tl chilivlokken (optioneel, voor een beetje pit)
•2 el olijfolie
•Zout en peper naar smaak
Voor de topping
•Pompoenpitten (uit de pompoen gehaald)
•Pompoenschil, gewassen en in dunne reepjes gesneden
•Olijfolie
•Snufje zout en chilipoeder
Bereiding
1. Bereid de Pompoen voor
•Snijd de pompoen doormidden en schep de pitten eruit. Bewaar de pitten voor de topping. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
•Schil de pompoen als de schil te hard is (bij zachte schilsoorten kun je de schil meekoken) en snijd deze in reepjes voor de schil-chips.
2. Rooster de Toppings
•Verwarm de oven voor op 180°C.
•Spoel de pompoenpitten af, droog ze goed en meng ze in een kom met een klein beetje olijfolie, zout, en eventueel een snufje chilipoeder. Verspreid ze op een bakplaat.
•Meng ook de schilreepjes met een beetje olijfolie en zout en leg deze apart op de bakplaat.
•Rooster de pitten en schilreepjes in de oven gedurende 10-15 minuten, of tot ze krokant zijn. Haal ze eruit en zet opzij.
3. Kook de Soep
•Verhit olijfolie in een grote soeppan en voeg de ui, knoflook, wortel en aardappel toe. Bak 5 minuten tot de groenten zacht zijn.
•Voeg de pompoenblokjes toe en bak kort mee.
•Strooi de komijn, koriander en chilivlokken (indien gewenst) over de groenten en roer goed.
•Schenk de groentebouillon erbij en breng de soep aan de kook. Laat zachtjes pruttelen voor 20-25 minuten, of tot de pompoen zacht is.
4. Pureer de Soep
•Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
•Roer de kokosmelk erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper. Laat nog 5 minuten op laag vuur sudderen.
5. Serveer de Soep
•Schep de soep in kommen en garneer met de geroosterde pompoenpitten en krokante schilreepjes voor extra smaak en textuur.
Tips voor Duurzaamheid en Voedselverspilling
•Gebruik van Schil en Pitten: De hele pompoen wordt benut, van vruchtvlees tot schil en pitten. Dit minimaliseert afval en voegt extra smaak en crunch toe.
•Bewaren en Hergebruiken: Overgebleven soep kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden of tot 3 maanden worden ingevroren. Perfect voor meal prep!
•Seizoensgebonden Ingrediënten: Pompoen en wortel zijn seizoensgroenten in de herfst en winter, waardoor je met dit recept duurzamer kunt koken.
Met deze pompoensoep creëer je niet alleen een heerlijke maaltijd, maar draag je ook bij aan een duurzamere keuken. Eet smakelijk en geniet van je zero-waste maaltijd