“Herfst op je Bord: Duurzame Geroosterde Groenteschotel om Voedselverspilling tegen te Gaan”

Hier is een heerlijk, duurzaam herfstgerecht: Geroosterde Groenteschotel met Restjes en Herfstsmaken. Dit recept maakt optimaal gebruik van seizoensgroenten en eventuele restjes die je nog hebt liggen, en biedt een verwarmende, voedzame maaltijd zonder verspilling. Perfect voor de koelere maanden!


Duurzame Geroosterde Herfstgroenteschotel

Intro:
Deze geroosterde groenteschotel is de ideale manier om seizoensgroenten te gebruiken en restjes op te maken. Met een mix van kleurrijke herfstsmaken en kruiden is dit gerecht niet alleen duurzaam, maar ook heerlijk voedzaam!

Ingrediënten:

  • 3-4 middelgrote aardappelen of pastinaak (met schil, goed gewassen), in stukken gesneden
  • 1 kleine pompoen of flespompoen, in blokjes gesneden (bewaar zaden om te roosteren)
  • 2 wortels (schillen en uiteindes kunnen worden gebruikt voor bouillon)
  • 1 ui, in grove stukken gesneden
  • 1 paprika, in repen gesneden (optioneel, restjes zijn perfect)
  • Handjevol spruitjes, gehalveerd
  • 2-3 teentjes knoflook, gepeld en geplet
  • 2 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn of ahornsiroop voor een zoete toets
  • 1 tl rozemarijn of tijm (vers of gedroogd)
  • Zout en peper naar smaak

Voor de Topping:

  • Geroosterde pompoenpitten (optioneel)
  • Eventuele restjes noten of zaden, fijngehakt voor extra crunch
  • Peterselie, fijngehakt (voor een frisse touch)

Bereidingswijze:

  1. Voorverwarmen en Voorbereiden:
    Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier om te voorkomen dat de groenten vastkleven.

  2. Groenten Voorbereiden:
    Was de aardappelen en andere groenten grondig. Schillen is niet nodig als ze goed schoon zijn, dit bespaart tijd en vermindert afval. Snijd alle groenten in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig roosteren.

  3. Kruiden en Roosteren:
    Leg alle groenten en knoflook op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie, balsamicoazijn (of ahornsiroop), en bestrooi met rozemarijn of tijm, zout, en peper. Meng alles goed door elkaar zodat de smaken gelijkmatig verdeeld zijn.

  4. Oven:
    Rooster de groenten 30-40 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat ze goudbruin en zacht zijn. Schep halverwege de baktijd een keer om zodat ze aan alle kanten gaar worden.

  5. Serveren en Garneren:
    Haal de groenteschotel uit de oven en garneer met geroosterde pompoenpitten, gehakte noten of zaden, en peterselie voor een frisse, knapperige toets.


Duurzame Tips voor dit Recept:

  • Gebruik restjes groenten: Denk aan prei, courgette, of zelfs restjes van koolsoorten; dit gerecht is heel flexibel!
  • Maak bouillon van schillen en uiteindes: Bewaar wortelschillen, uienschillen, en andere restjes om je eigen groentebouillon te maken.
  • Bewaar pompoenpitten als snack: Reinig de pitten, droog ze goed en rooster met wat zout en kruiden op 180°C voor een heerlijke, gezonde snack.

Variatietip:
Voeg eventueel restjes van gekookte granen (zoals quinoa of farro) toe om de maaltijd vullender te maken. Met dit recept zorg je niet alleen voor een heerlijke herfstmaaltijd, maar draag je ook bij aan een duurzame, afvalvrije keuken.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *